Tramva Sonrası Büyüme : Zorluklardan Güçlenme
Çocukluk döneminde birçok insan iyi veya kötü belli başlı olaylar silsilesi yaşar ve bunların kişinin zihninde yorumlanma şekli; bu olayların tramva mı yoksa bellekte etki bile yaratmayacak bir olay mı olduğunu belirler. Bu noktada anne ve babadan öğrenilmiş veya çevreden edinilmiş, doğru veya yanlış bilgilerle birlikte çocuk bunları yorumlar ve kendince ders çıkarır. Çocuk bunlardan güç alır kimi zaman ise daha da karanlığa düşülebilir. Bu yazıda bu tramvaların çocuklarda bıraktığı etkiler ve uzun dönemde başa çıkma yollarından, iyi veya kötü etkilerinden bahsedilecektir.
Birçok çocuk yetişkinliğe erişene kadar başından geçen olayları anlamlandırma konusunda doğru veya yanlışı tam olarak ayırt edemeyeceği için sıkıntılar çekmekte. Bu tramva denilebilecek olaylar yetişkinlik, yahut tramvadan sonraki büyüme dönemini etkilemekte. Çoğu çocuğun büyüme döneminde anne, baba ve onların davranışları, çocuğun ihtiyacını karşılama dereceleri büyük etki bırakır. Tramva olarak adlandırdığımız ve ileriki yaşamda çocuk üstünde etki bırakacak bu olay veya olaylar silsilesinde ebeveynlerin, çocuğa doğruyu ve yanlışı yorumlama, olayları anlamlandırma noktasındaki yardımları önem taşımaktadır. Çocuğun hayatında radikal olarak adlandırılabilecek değişikliklere sebep olabilir fakat bu değişiklikler, güç bulma ve ders çıkarma adına bir fırsata da çevrilebilir. Tramva sonrası büyüme; kişisel zorlukları aşma ve bu deneyimleri öğrenme anlamına da gelmektedir.Bir çocuğun hayatındaki tramva genellikle beklenmedik ve kontrol edilemeyen bir olayla ilişkilidir. Akran zorbalığı, bir yakınını kaybetme ya da en ufak bir şehir değişikliği bile bir tramva sebebi olabilir. Bu noktada çocuk kendi duygsal direncini öğrenebilir, yaşanılan zorlukları aşmayı ya da onlarla yaşamyı seçebilir. Bu noktada kendi duygusal çözüm becerilerini keşfedebilir ve kendi dayanıklılığını öğrenebilir.
Tramva sonrası büyüme aynı zamanda öğrenmeyi de beraberinde getirir. Edinilen deneyimler çocuğu geliştirip ileriki yaşamı için bir öğretici görevi görebilir ve çocuğun gelecekte alacağı kararları daha bilinçli vermesine faydalı olacaktır. Hatalardan ders çıkarma, kendini geliştirme ve sürekli duygusal anlamda güçlü olma anlayışı tramva sonrası büyümenin temel unsurlarından biridir. Bu dönemde ailelerin çocuk için alabileceği psikolojik destek, çocuğun bu süreci anlamlandırması, aynı zamanda ailelerin tramva sonrası dönemde çocuklarına nasıl yaklaşabileceleklerini öğrenmeleri noktasında büyük bir önem taşıyabilir. Bunlara ek olarak bu dönemde her türlü bedensel veya sözsel iletişimi kesip tamamen içine kapanan çocuklar da olabilmekte. Bu noktada kesinlikle bir uzmanla görüşülmesi gerekmektedir. Bu dönemde çocuğa yapılacak herhangi bir yanlış muamele çocukta ters bir etki yaratabilmekte ve tramva sonrası iyileşme, gelişme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Uzmanla yapılan görüşmede izlenecek adımlar çocuk ve aile arasındaki bağı güçlendirip bu yaşanan tramvaları kısa sürede atlatıp alınabilecek çoğu dersi geç olmadan öğrenmesine yardımcı olabilmekte. Akranları gibi normal yaşamına devam edebilmekte ve eskisinden daha iyi sonuç gösterebilmekte. Tramva sonrası iyileşme sadece zorlukların üstesinden gelme değil çocuğun iç dünyasına bir keşif de olabilmektedir. Gelişim sürecine birçok katkısı da bulunmaktadır.
Sonuç olarak, tramva sonrası büyüme ve yaşanılan zorluklardan ders alınan, çocuğa göre değişiklik gösteren, uzun veya kısa bir dönemdir. Bu süreç kimi zaman kişisel bir iç serüven veya güçlenme olarak da adlandırılabilecek, bir büyüme yoludur. Zorluklarla yaşama, onları aşmayı öğrenme hayatın kaçınılmaz bir gerçeğidir ve her bireyin eninde sonunda yaşayacağı bir öğrenme gerçeğidir. Tramva sonrası büyüme de olaylardan kaçmak yerine öğrenilmesi gereken bir süreçtir. Çocuğun erişkinlik döneminde ya da tramva sonrasında kullanacağı çoğu tecrübeyi, doğru ve olması gerektiği gibi öğrenmesine katkı sağlayacak bir süreç olan, tramva sonrası dönem bir psikolog yardımıyla kolaylıkla atlatabilecek bi süreçtir.
Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz