Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Masal Terapisi

Masal Terapisi Nedir?
 
Masal bildiğiniz üzere kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Her birimiz masallara aşinayızdır ve her birimizin unutamadığı masallar vardır. Bu masalları hatırlamaya çalıştığınızda insanlara hep ders verdiğini ve olumlu yansıtmalar yaptığını görürsünüz değil mi? Çocuklar, çok küçük yaşlardan beri masallar yardımıyla yaşadıklarını anlamaya, iyi ve kötü gibi yargıları öğrenmeye böylelikle farkındalık kazanmaya başlarlar. Tüm çocuklar kendi kurdukları hikâyeler aracılığıyla oluşturdukları karakterlere bazı özellikler eklerler. Özellikle küçük çocukların, olmayan bir şeyi olmuş gibi anlatmasına tanık olmuşsunuzdur. Bu davranışın altında çocuğun öyküleştirme becerisi bulunmaktadır.
 
Masal terapisi çocuk terapilerinde iyileştirici olarak kullanılan bir terapi çeşitidir. Masal terapisi çeşitli tekniklerin yetersiz kaldığı durumlarda karşımıza çıkar. Tahmin edersiniz ki çocuklar duygularını yetişkinler kadar iyi ifade edemezler. Masal terapisi sayesinde çocuklar masal kahramanları ya da masallardaki olay örgüsünden yararlanarak kendilerini ifade etmektedirler. Bundan dolayı çocuk terapilerinde oyun terapisi, masal terapisi, kum terapisi gibi çeşitli alanları kullanmakta ve iyileştirici özelliklerini görmekteyiz.
 
Çocuklar yaşamları boyunca fiziksel, duygusal olarak birçok problem yaşayabilmektedirler. Masal terapisini, çocuklara yaşamları boyunca karşılarına çıkabilecek problemlerin üstesinden gelebilmeyi sağlayabilecek olan kapsamlı bir terapi modeli olarak tanımlamaktayız. Benzer problemleri yaşayan çocuklar “yansıtma” davranışını kullanırlar. Bu da değerlendirmesi ve yorumlanması oldukça zahmetli bir süreçtir. Bunu yalnızca iyi eğitim almış bir masal terapisti yapabilir.  Yani, bir masal terapisi uygulayıcısı bu süreci sağlıklı ilerletebilir.
 
Masal terapisi, çocuklara sadece masal okumak değildir. Masal terapisi çocukları iyileştirme amacı bulunan çocuklara olması gereken faydayı masal kahramanları ve olay örgüsü ile gerçekleştirilen bir çeşit terapidir. Bundan sebep, masal terapisinde kullanılan masallar rastgele seçilmemektedir. Seçilen Masallar çocukların iç dünyalarına inmeyi amaçlayan sağlıklı altyapılara sahip masalları kapsamaktadır. Bu terapi çeşidi, 2 ile 13 yaş aralığındaki çocuklar için kullanılabilmektedir. Çocuk, psikolojik açıdan daha hassas ve ifade gücünden uzak olduğu için erken yaşlarda deneyimlediklerini kendi içine aktarabilir.  Masal terapisinin oyun terapisi ile birlikte uygulanması çocuk için çok daha etkili sonuçlanmaktadır, bunu için oyun terapisi sırasında gerekli durumlarda uygulamaktayım.
 
Masal Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?
 
Masal terapisi çocukların iç dünyasında ya fiziksel olarak yaşamış oldukları çok çeşitli olayların ortaya çıkarılması ve sonuçlarının büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilen iyileştirici bir yöntemidir. Ek olarak, çocukların problem yaşamadan da sorunların önüne geçmeyi sağlamasına yardımcı bir yöntemdir, baş edebilme mekanizmasını güçlendiriyor diyebiliriz. 
Özel olarak çalışma alanlarına bakacak olursak;
  • Aile içi problemleri olan çocuklar,
  • Ebeveynlerinin boşandığı ya da boşanma aşamasında olduğu çocuklar,
  • Fiziksel taciz travması olan çocuklar,
  • Evlat edilmiş çocuklar,
  • Akran zorbalığı yaşamış çocuklar,
  • Sevdiği kişinin kaybını yaşayan çocuklar,
  • Şiddet travması olan çocuklar,
  • Kronik hastalıkları olan çocuklar,
  • Uyum problemi yaşayan çocuklarda,
  • Öfke kontrol sorunu ve saldırganlık yaşayan çocuklarda,
  • Bağlanma sorunu yaşamakta olan çocuklarda,
  • Depresyon bulgularına sahip olan çocuklarda masal terapisinin iyileştirici etkisini görmekteyiz.

Masal terapisi ebeveynler tarafından sıklıkla tercih edilen güvenli, iyileştirici etkisi kanıtlanmış çok eski bir yöntemdir. Çocuğun da keyif alarak aktif bir şekilde katılacağı bu süreci gözlemlemek için Kayseri Psikolog desteği ile doğru bir adım atabilirsiniz.