Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

GAMOFOBİ (EVLİLİK FOBİSİ)

GAMOFOBİ (EVLİLİK FOBİSİ) NEDİR?


Evlilik fobisine bağlılık fobisi veya evlilik fobisi de denir. Bu fobiye sahip olan kişiler bağlılıktan korkarlar. Gamofobisi olan kişiler, evlilik sürecine girerken veya evliliği düşünürken aşırı kaygı yaşarlar. Bu durum insanların evlilikten kaçınmasına ve anlamlı ilişkiler peşinde koşmamasına neden olmaktadır. Çocukluk dönemindeki mutsuz aile yaşamı, ebeveynlerin boşanması veya yetişkinlikte terk edilmesi bu duruma neden olabilir. Tedavi deneyimli terapistlerin kullandığı psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Gamofobisi olan kişiler sürekli ilişkinin biteceğine dair ve yakın ilişkilerde endişe ve kaygı yaşarlar. Bu semptomlar kalıcıdır ve 6 aydan fazla sürer. Birçok insanın bu tür endişesi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak birçok kişi bu korkularının farkında olmayabilir veya bunları kendine saklayabilir. Fobiler genellikle anksiyete bozuklukları olduğundan bunların tedavisinde psikoterapiden de yararlanılır. 


Gamofobi Neden Olur?
Evlilik fobisinin nedenleri arasında çocukluk ve yetişkinlikteki travmatik deneyimlerin yer aldığı düşünülmektedir. Bu kişiler aile mutsuzluğu, ilgisizlik, kavgalar veya çocuklukta yaşanan bir boşanma nedeniyle ilişkilerden korkuyor olabilir. Yaşanan bu korku savunmacı bir tepki olarak ortaya çıkabilir. Yetişkinliklerinde ayrılık, sadakatsizlik veya boşanma nedeniyle kalp kırıklığı yaşayan kişiler, yeniden ilişkiye girme konusunda isteksiz olabilirler ve bu tür fobilere maruz kalabilirler. 


Gamofobi Belirtileri Nelerdir?
Evlilik kaygısı yaşayan kişilerin korku, kaygı ve dehşet düzeyi hafiften aşırıya kadar değişebilir. Gamofobinin belirtileri diğer fobilere benzer olabilir. İlişkide her şey yolunda olsa bile, ilişki ciddileştikçe bu kişiler ilişkiyi bitirmekten kendilerini alamazlar ve evlilikle ilgili ciddi korkular geliştirirler. Korku ve endişe kişinin ilişkilerini ve günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum fiziksel ve psikolojik belirtilere neden olabilir. Evlilik fobisinin belirtileri şunlardır:
-Titreme
-Baş dönmesi
-Kalp çarpıntısı
-Aşırı terleme 
-Nefes darlığı
-Mide bulantısı
-Bulanık görme
-Ağız kuruluğu
-Panik, korku, sinirlenme
-Boğulma hissi
-Aşırı endişe ve kaygı
-El titremesi


Gamofobi Komplikasyonları 
Sevdiklerinizden sürekli uzaklaşmak veya ilişkilerden kaçınmak, fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Yaşayabileceğiniz sıkıntılar;
-Erektil disfonksiyon
-Depresyon ve intihar düşünceleri
-Madde kullanım bozukluğu
-Anksiyete ve panik bozukluğu


Gamofobi Teşhisi
Gamofobi teşhisi için özel uygulamalı bir test yoktur. Bu konuda uzman, kişinin belirtilerini, ruh sağlığı geçmişini, çeşitli fobilerini sorgular. Gamofobi, evlenmeyi ya da evlenmeyi düşünürken birdenbire korku ya da kaygı yaşamanız, kendinizi evli biri olarak hayal etmekte zorlanmanız, bu durumdan korkuyorsanız evliliğin size engel olacağını düşünmeniz gamofobi tanısı olabilir.


Gamofobi Tedavisi
Diğer fobiler ve kaygı bozuklukları gibi evlilik fobisinin tedavisi de bir psikiyatrist, psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanının rehberliğinde tedaviye başvurularak yönetilebilir. Uzmanlar korkularınızın üstesinden gelmenize ve bunların günlük yaşamınızda ciddi sorunlara neden olmasını engellemenize yardımcı olacaktır. Zamanla bu korkularla baş etmek kolaylaşır ve kişi bunlardan kurtularak daha huzurlu ve mutlu bir hayat yaşayabilir. 
Gamofobi tedavisinde kullanılan en sık kullanılan yöntemler;


Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), evlilik korkusu veya bağlanma korkusu olan bir kişinin olumsuz düşüncelerinin yerine olumlu düşüncelerle değiştirmeyi amaçladığı psikoterapi tekniğidir.


Maruz Bırakma Terapisi
Maruz bırakma terapisi, insanları yavaş yavaş korkularının ve kaygılarının derinine inerek ilişkilerinde ve bağlılıklarında daha rahat hissetmelerini sağlayan bir tedavidir. Korkulan durumla kademeli olarak yüzleşmenin yanı sıra görselleştirme, derin nefes alma ve kademeli kas gevşemesi gibi teknikleri de ekleyebilirsiniz. Bu terapiyle kişinin korkusu zamanla azalır. Araştırmalar, maruz kalma terapisinin tedaviden sonra fobi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve etkilerinin uzun yıllar sürdüğünü göstermiştir. 


Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme 
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), iki taraflı göz hareketlerini eş zamanlı olarak gerçekleştirirken travmaya odaklanan bir tedavi yöntemidir. Travmatik olayların etkisini azaltmada etkili olduğu ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), fobi ve panik semptomlarının tedavisinde faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu teknik, evlilik kaygısının travmatik deneyimlerle ilişkili olduğu durumlarda da oldukça etkilidir. 


Ertelemeyin, en kısa zamanda bir uzmandan yardım alın…
Hayattaki en değerli şeyin siz olduğunu unutmayın! Gökkuşağının her rengi özel ve güzeldir. Tıpkı bizim gibi.

Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz