Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

ERTELEMENİN AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Erteleme günümüz teknoloji çağı ile birlikte kronik bir problem haline gelmiştir. Zaten belli bir yaş grubu için zor ve edinilmesi güç olarak anılan alışkanlık ya da sorumluluk bilinci, erteleme problemi ile birlikte daha da komplex bir durum haline gelmektedir. Böylelikle öğrenciler derin çalışma yeteneğini bazen hiç edinemeyebilir. Bu durumlarla birlikte içinden çıkılamaz bir hale gelebilmektedir. Genç, yaşlı çoğu insanın ortak problemidir ve akademik başarıyı olumsuz yönde etkiler. Bir kere ile başlayan ve sonu gelmeyen bir döngüdür. Zaman zaman olumlu yönleri de olan bir durumdur fakat çoğu zaman bir problem olarak bahsedilmektedir. Bu yazıda ertelemenin, akademik başarı üzerindeki etkisinden bahsedilecektir.

 

Öğrenciler arasında yaygın bir problem olan ertelemenin, zaman yönetimi becerilerini zayıflatarak, öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarını, sorumluluk bilinçlerini olumsuz etkilemektedir. Bir öğrenci, bir ödevi veya sınavı son dakikaya bıraktığında, etkili bir şekilde hazırlanmak ve öğrenmek için gerekli olan zamanı hiçbir zaman bulamayabilir. Bu durum odaklanma sorunlarına yol açabilir ve böylelikle ders çalışma alışkanlığının zamanla kaybedilmesine yol açabilir. Etkili bir ders çalışma için gerekli odak sağlanamazsa bu durum akademik başarının düşmesine kadar gidebilmekte. Böylece, öğrencinin konuya yeterince derinlemesine girmesini ve kavramları anlamasını engelleyerek akademik başarıyı olumsuz yönde etkiler. Erteleme aynı zamanda stres seviyelerini artırabilir. İşlerini son dakikaya bırakma baskısı altında olan öğrenciler, performans kaygısı ve başarısızlık korkusu ile başa çıkmak zorunda kalabilirler. Bu durum, öğrenciyi içinden çıkılmaz bir duruma sürükleyebilmekte ve zamanla akademik başarısını düşürebilmekte. Erteleme ayrıca gelecek hedeflerine olan motivasyonu da olumsuz etkileyebilmekte ve uzun vadeli olan hedeflere odaklanmak yerine, öğrenciler erteleme eğiliminde oldukları için anlık zevkler daha cazip gelebilmekte ve böylelikle yarım kalan her çalışma sonu gelmeden yarım kalmaya terk edilebilmekte. Bu durum, uzun vadeli başarıyı engelleyerek akademik performansı düşürebilir.

 

 

Ancak, ertelemenin sadece olumsuz ve öğrencileri kötü etkileyen yönleri yoktur. Bazı insanlar, son dakika baskısı altında daha iyi ve kaliteli ürünler çıkarabilmekte. Bu durumda son anlarda karar verme yeteneği ve o dönemde salgılanan adrenalini yönetme kabiliyetini geliştirme açısından olumlu etkisi vardır. Hızlı karar verme yeteneği, öğrencinin hızlı bir şekilde öğrenmesine ve başarılı olmasına katkı sağlayabilir. Ancak, bu durum genellikle istisnai bir durumdur ve uzun vadede sürdürülebilir bir öğrenme modeli değildir. Her insanda aynı sonuçlar doğurmayabileceği gibi ters tepebilir, Bununla birlikte, ertelemenin birçok sebebi de bulunmatadır. Bu nedenler üstünde durmak oldukça önemlidir. Birçok öğrenci, görevlerini son dakikaya bırakma eğilmindedir çünkü zaman yönetimi yetenekleri gelişmemiştir veya görevle başa çıkma, üstesinden gelme noktasında etkili bir planlama yapmamışlardır. Ayrıca, bazı öğrencilerin yaşadığı motivasyon eksikliği de bu durumun sebeplerinden biridir. Bir diğer sebep ise; üzerine düşülen sorumluluk noktasında görevin zorluğu veya öneminin farkında olmamak gibi nedenlerle erteleyebilirler.

 

Sonuç olarak; ertelemenin akademik başarı üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi vardır. Birçok öğrenci, gelişen teknoloji ile birlikte sorumluluklarını yerine getirmek yerine daha fazla dopamin salgılayabileceği teknolojik aletleri tercih edebiliyor ve bu da görevini ertelemesine, hatta yapmaması gibi durumlara yol açabiliyor. Ancak bu durumu çözmek için çeşiti stratejilere başvurabilir veya bir uzmanla görüşülebilir. Bir uzmana danışmak bu noktada verilbilecek doğru kararlardan biridir. Zaman yönetimi becerilerini geliştirmek, düzenli çalışma alışkanlıkları edinmek ve stresle başa çıkma teknikleri öğrenmek, öğrencilerin ertelemeyi azaltmalarına yardımcı olabilir. Bu şekilde, öğrenciler daha etkili bir şekilde öğrenebilir ve akademik başarılarını büyük ölçüde arttırabilirler.

 

Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz