Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

ERGENLİK VE KİMLİK ARAYIŞI

Ergenlik dönemi, genellikle bir kişinin çocukluğundan yetişkinliğe geçiş sürecini ifade eder. Ergenlik dönemi 11-12 yaşlarda başlar ve yirmili yaşlara kadar devam eden bir süreçtir. Kendilerini aramaya başladıkları, kim oldukları, ne yapmak istedikleri, nelerden hoşlandıkları gibi birçok şeye karar verdikleri dönemdir. Bu dönemİ, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan farklı değişikliklerin yaşandığı bir dönem olarak ifade edebiliriz. Bu dönemde ki çocuklarda ‘’Ben kimim?’’ sorusunu sık sık kendilerine sorarlar, kendilerini bulmaya çalışırlar. Bu kimlik arayışı ergenliğe giren tüm çocuklar için normal bir dönemdir. Ergenlik çağına giren gençler, çocuk oldukları döneme göre daha farklı ve daha sinirli davranışlar sergileyebilirler. Bu dönem, çocukluğun sona erdiği ve gençlerin kimliklerini buldukları bir dönemdir. Ergenliğe adım atan bireyler, gençlik özgürlükleriyle farklı davranışlarında bulunabilirler. Bu değişiklikler, farklı giyim tarzları, saç modelleri denemeleri, çeşitli müzik türlerine ilgi duymaları gibidir. Bu değişiklikler çoğu zaman ailelerin endişelenmesine neden olabilir. Ancak bu süreç oldukça normaldir ve gençlerin kimliklerini bulma sürecinin bir parçasıdır.

 
Bu dönemde asıl kaygının yaşanması gereken şey, çocuğun hiçbir şekilde değişmemesi ve hiçbir çaba göstermemesidir. Gençlerin kendi kimliklerini keşfetmelerine izin verilmesi, onların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve çalışmalarına yardımcı olur.  Bu süreçte ailelerin bu gelişimini anlama ve desteklemeye yardımcı olması gerekmektedir. 
Ergenlik, bir kişinin kimlik arayışının yoğunlaştığı bir dönemdir ve genellikle ergenlerin hayatlarında pek çok soru işareti ortaya çıkar. Ergenlik döneminde bu kimlik arayışı ve sorular, gençlerin yaşadığı ve çevrelerini daha iyi anlamaya çalıştıkları bir süreçtir. İşte ergenlerin sorduğu bazı sorular ve bu sorular altında yatanların nedenleri:
Nasıl biri olmak istiyorum? : Ergenler, kişisel bilgilerini, inançlarını ve ilgi alanlarını tanımaya çalışırken bu soruyu soruyorlar. Kendi kimliklerini ve kimliklerini keşfetme sürecinde bulunurlar.
İlerde hangi mesleği yapmak istiyorum? : Ergenler, kariyer seçimleri hakkında fikir sahibi olmaya çalışırlar. Bu, onların kişisel ve ilgi alanlarının daha iyi anlama çabasıdır.
Kız/erkek ilişkilerinde nasıl davranmalıyım? : Ergenler, romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar hakkında sorular sorarlar çünkü bu deneyimler nasıl davranmaları konusunda yardımcı olur. Bu dönemde duygusal olgunluğu kalıcı olmaya başlarlar.
Aileme karşı nasıl davranmalıyım? : Ergenler, aileleriyle olan güveni sorgular ve nasıl daha bağımsız olabileceklerini veya aileleriyle nasıl daha iyi iletişim kurabileceklerini düşünürler. Bu, ergenlerin özgürlük arayışının bir yansıması olabilir.


Ergenlikte Kimlik Arayışı Sorunları
Ergenlik döneminde kimlik arayışı, her zaman düzenli bir şekilde ilerlemez ve bu süreç bazen başarısız olabilir. Kimlik krizi yaşayan ergenler, kaybolmuş veya amaçsız bir şekilde hissedebilirler. Bu dönemde kafa karışıklığı yaşanabilir ve ne yapmak istediklerini net bir şekilde belirleyemezler. İlgilendikleri veya tutkulu oldukları bir alana ulaşmakta zorlanabilirler ve bu nedenle bir şeyler yapmakta zorlukla karşılaşabilirler. 
Ergenlik döneminde gençlerin kimlik karmaşası yaşamasına ailelerin uyguladığı baskılar da neden olabilir. Örneğin, ailelerin çocukları adına bir kariyer ve yaşam planı belirlemeye çalışmak, istemedikleri bir uzmanlık seçmeleri için baskı yapabilir veya çocukların kendi kimliklerini keşfetmelerine engel olabilirler. Bu tür baskılar, gençlerin kendi istekleri doğrultusunda farklı faaliyetler denemelerine izin vermedikleri için, bireylerin kimlik bulma sürecini zorlaştırabilir. Sonuç olarak, bu tür baskılar sonuçları, istemedikleri bir uzmanlık alanları ve bu mesleği icra etmekten keyif almayabilirler. Kendileri için uygun olup olmadığını anlayamazlar ve bu durumda sıkışıp kalabilir, uyumu sağlamakta zorlanabilirler. 


Fiziksel Değişikliğin Davranış ve Duygular Üzerindeki Etkisi:
Çalışma İsteksizliği : Büyüme süreci, gençlerin enerjisinin büyük bir kısmı çalışıyor, diğer aktiviteler için az enerjinin tıkanması neden olabilir. Bu durum, gençlerin çalışma tercihlerini değiştirebilir ve daha çabuk yorulmalarına yol açabilir.
Ahenksizlik : Hızlı büyüme, gençlerin hareketlerinde ve denge yeteneğinde ahenksizlik ve sakarlık yaşamalarına neden olabilir. Ancak zamanla, bedenleri bu uzunluklara uyum sağlar ve daha dengeli hale gelir.

Huzursuzluk : Gençler, bedenlerinin ilgi odaklanmasıyla yeni ilgi alanlarına ayrılabilirler. Bu dönemde, fiziksel büyümenin getirdiği gerginlik, gençleri yerinde duramaz hale getirebilir.
Cinsiyetle İlgili Değişiklikler : Cinsiyet organlarının büyümesi ve cinsel değişimlerin değişmesi, gençlerin cinsellikle daha fazla ilgilenmelerine neden olabilir. Mastürbasyon bu dönemde yaygın bir davranış haline gelebilir. Ayrıca bazı öğrenciler aşırı derecede çekingenlik yaşayabilir ve yoğun hayal kurmalar görülebilir.
Cinsiyet Farklılıkları : Kızlar ve erkekler bu dönemde farklı yaşayabilirler. Kızlar genellikle daha erken bu döneme girerler ve toplumsal baskılara daha fazla maruz kalabilirler. Bu nedenle kızlar için bu dönem daha zorlu olabilir.
Bu değişimler, ergenlik döneminin fiziksel ve duygusal karmaşıklığını yansıtır ve gençlerin bu döneminde ebeveynlerinin anlamalarına ve bu süreci daha iyi yönetilmelerine yardımcı olması önemlidir.


Aileler Çocuklarıyla Nasıl İletişim Kurmalıdır? 
Ergenlikte kimlik arayışı içerisinde olan çocukların aileleri değişmeye başladıkları için endişelenirler ve paniklerler. Çocuklarının ergenlik öncesi dönemdeki durumunu sürdürmesini beklerler. Çocukların farklı kıyafetleri denemeleri, çeşitli etkinliklerle ilgilenmeleri, onların tanımadığı yeni arkadaşlarının olması endişelenmelerine yol açar. Çocuğun ergenlik döneminde olan anne ve babaların yapması gereken ilk şey sakin olmaktır. Çocukları farklı bir şey denemeli, yapmak istediklerine sert tepkiler vermemelidirler. Çocukları daha özgür bırakmaları gerekir ki çocuklarda kendi kimlik arayışlarını tamamlayabilsinler. Anne ve babaların çocuklarına baskı yapmaları bazı çocukların anne ve babalarının söylediği tam tersi şeyler yapmasına ve yanlış durumların içine düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle anne ve babalar çocukları ile iletişime geçebilirler sert ve baskıcı bir iletişim biçimini değil, anlayışlı bir dil tercih etmelilerdir. Çocukların kimlik arayışı içerisinde bir yandan da geleceklerini planlamak zorunda kalırlar. Burada anne babaların yapması gereken çocuklara baskı yapmamaktır. Çocukların kendi isteklerine göre bir üniversite, meslek seçmeleri ileri ki yaşamlarında daha mutlu bir hayat sürmelerini sağlar. Ergenlikte kimlik arayışı, gençlerin bazı huylarında değişiklikler meydana getirebilir. Çocukluk dönemlerinde daha iyi koşullar, hoşgörülü ve sevecen olan çocuklar, ergenlik döneminde öfkeli olabilirler. Aileler bu duruma karşı “neden böylesin?” gibi açıklamalarla birlikte baskı yapmamalıdır. Ergenlik dönemi bireyin hayatında karşılaşacağı bir durumdur. Sağlıklı atlatılmaması durumunda yetişkinlik hayatında büyük sorunlar yaşamasına neden olabilir. bu konuda randevu oluşturabilirsiniz.


                                                                                                                 Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz