Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde önemli bir yapı taşıdır. Tüm dünyada aynı anda ve çok özel şekillerde kutlanmaktadır. Bu özel gün, kadınların ekonomik, politik ve sosyal başarılarını kutlamanın yanı sıra, hala devam eden cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığına dikkat çekmek için bir fırsattır. Kamuoyu oluşturması noktasında kadınlara bir çok yararı olmuş bi gündür. Günümüzde kadınlar, eğitimden iş hayatına, siyasetten sanata birçok alanda önemli başarılar elde etmiş olsalar da, hala pek çok zorlukla karşı karşıyadırlar. Hak ettikleri değer, en azından yaptıkları işin karşılığını bile büyük mücadelelerle almak zorunda bırakılmaktalar. Yıllardır sadece eşitlik diyen kadın sesleri kişilerce susturulmaya çalışılmakta, çoğu zaman desteksiz kalmakta ve bu noktada eşitsizliğin üstüne sayısız cinayet eklenmekte. Bu yazıda kadınların karşılaştığı bazı sorunlara değinilecektir.
İş Yerinde Kadınların Karşılaştığı Sorunlar
Kadınlar iş hayatında cinsiyetlerine dayalı ayrımcılıkla mücadele etmekte, ücret eşitsizliği ve cam tavan gibi engellerle karşılaşmaktadır. İş yerindeki cinsiyet ayrımcılığı, kadınların yeteneklerinin ve katkılarının göz ardı edilmesine, kariyer fırsatlarının sınırlanmasına yol açar. Hak eden hak ettiği maaşı alamamakta ve sadece cinsiyeti yüzünden yetenekleri göz ardı edilmekte. Bunca eşitsizliğin yanında, yok sayılmamış gibi tüm yetenekler bir de üstüne eksik maaş konusunda problem çekmekteler. Oysa sadece hakkı olanı almak isteyen; kimi zaman anne, kimi zaman bir ailenin tüm yükü sırtlanan bir çocuğu, kimi zaman geçinmeye çalışan bir üniversite öğrencisi olan kadınlarımız bir de ücret eşitsizliği ile mücadele etmekte. Peki nedir bu ücret eşitsizliği? Ücret eşitsizliği, aynı işi yapan kadınların erkeklere göre daha az ücret alması anlamına gelir, bu da kadınların ekonomik bağımsızlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu noktada daha da umutsuzluğa düşen kadınlarımız düşük fiyatlara bile razı olacak konuma gelir. Bunca adaletsizliğin arasında kadınların mücadele ettiği bir de cam tavan sorunu bulunmakta. Cam tavan, kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarına ulaşmalarını engelleyen görünmez bir bariyerdir. İş yerindeki bu zorluklar, kadınların stres, düşük özsaygı ve iş tatminsizliği gibi psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilir.
"Çocuk da Yaparım Kariyer de" Diyen Kadınlar
Günümüzde birçok kadın, hem başarılı bir kariyere sahip olmayı hem de çocuk yetiştirmeyi hedeflemektedir. Ancak bu ikili rol, kadınlara yönelik toplumsal beklentiler, iş-aile dengesi konusunda zorluklar ve yetersiz destek sistemleri nedeniyle zorlayıcı olabilir. Üstlerine birçok rol düşen kadınlar bu sorumlulukların hepsini en başarılı şekilde gerçekleştirmek istemesiyle beraber kendilerini daha güçlü ve ayakaları yere sağlam basan bir şekilde hissetmektedirler. Bununla beraber bu düşünce yapısındaki kadınlarımız bir de bunun üstüne eşitsizliklerle uğraştıkları için erkeklerin birçok katı işyükü altında zorlanmaktadırlar."Çocuk da yaparım kariyer de" diyen kadınlar, zaman yönetimi, suçluluk duygusu ve toplumsal baskı gibi psikolojik zorluklarla karşı karşıya kalabilirler. Ancak, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma imkanları ve güçlü bir destek ağı, bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir. Bu noktada işverenlere büyük roller düşmekte en azından eşit muameleyi sağlamayı kendilerini görev olarak bilmeleri gerekmektedir.
Sonuç
8 Mart, kadınların karşılaştıkları zorlukları ve başarılarını hatırlatırken, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma yolunda daha fazla ilerleme kaydetmenin önemini de vurgular. Kadınlar, hem kariyer hem de aile hayatında başarılı olabilirler; ancak bu, bireysel çabaların yanı sıra toplumun ve iş dünyasının da desteğini gerektirir. Hepimizin bu eşitlik uğruna onlara destek olması, görülen adaletsizlikler karşısında dimdik durması gerekmektedir. Kadın hakları ve eşitliği konusunda atılacak adımlar, sadece kadınların değil, tüm toplumun refahını artırır. Burdan da anlayacağımız üzere kadın hakları yalnızca kadınları savunmakla ve adalet ihtiyacını karşılamakla kalmaz aynı zamanda toplumun adalet duygusunu pekiştirmesine yardımcı olur. "Çocuk da yaparım kariyer de" diyen kadınların cesaret ve kararlılığı, gelecek nesiller için ilham kaynağı olmaya devam edecektir.
Bu yazıda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemine, iş yerinde kadınların karşılaştığı sorunlara ve "çocuk da yaparım kariyer de" diyen kadınların karşılaştığı zorluklar ve psikolojik durumlarına dair bir bakış sunduk. Kadın hakları ve eşitliğinin sağlanması, daha adil ve kapsayıcı bir dünya için hayati öneme sahiptir.
Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz