Çocuklarda Tuvalet Alışkanlığı
Çocuklar ilk başta tuvalet eğitiminin amacını anlamakta zorlanabilirler. O zamana kadar, kolay edindiği alışkanlığı engellenecek ve tuvalete koşacak, gürültülü, büyük ve su dolu bir şeyin üzerine oturacak ve orada daha büyük veya daha küçük bir tuvalet yapacak. Bu durum eskisine göre çok fazla çaba gerektirecek, bu da çocuğun gergin hissetmesine neden olacaktır.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?
İlk adım, çocuğa tuvalete gitmek istemesini sağlamaktır, bu nedenle çocuğa tuvalet eğitimi verilmelidir. Çocuklar için ideal olarak tuvalet eğitimi 18 ay ile 30 ay arasında olmalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki önemli olan çocuğun hazır olmasıdır. Çocuklar ebeveynlerini memnun etmek, dürtülerini kontrol etmek ve bağımsız olmak isterler. Bir ebeveyn çok ani ve hızlı bir şekilde tuvalet eğitimine kalkışırsa bu girişim başarısızlıkla sonuçlanabilir ve çocukta tuvalet eğitimine karşı tepkiler ve davranışlar gelişebilir. Bu durumla da çok sık karşılaşmaktayız.
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması için;
- Yürüyebiliyor
- Altı 2-3 saat kuru kalabiliyor
- Pantolonunu indirip kaldırabiliyor
- Pis bezle dolaşmaktan rahatsız oluyor
- Tuvaleti geldiğinde size ifade edebiliyor
- Tuvaleti geldiğinde yalnız kalacağı koltuk arkası gibi yerlere giriyor ise çocuğun fiziksel olarak hazır olunuşluğundan söz edebiliriz.
Sakin ve zorlamadan eğitime başlamak önemlidir. Çocuk, yavaş yavaş tuvalete tek başına gitmesine izin veren bir tavırla eğitilir. Eğitimin başladığı andan itibaren çocuklar kendi hızlarında eğitimlerine devam ederler. Başka bir deyişle, eğitimi tamamlama süresi çocuktan çocuğa değişir.
Çocuk merkezli bir yaklaşım çok etkilidir. Bu durum ebeveyn baskınlığını azaltmaktadır.
Tuvalet Eğitimine Başlarken Bilinmesi Gerekenler
-Çocuğunuz tuvaletlerle ilgilenmeye başlayana kadar bekleyin. Çocuğunuz 18 ay ile 30 ay arasında tuvalete ilgi göstermeye başlamadıysa, çocuğunuzun dikkatini tuvalete çekmeniz faydalı olabilir. Aslında, tuvaletin olduğu banyoda çocuğunuzun bezini mümkün olduğunca sık değiştirmek başlangıç egzersizi olacaktır.
-Özellikle fiziksel gelişim açısından çocuklarda tuvalet eğitimi 18. ay gibi erken bir tarihte başlayabilmektedir. Tuvalet eğitiminin başlama yaşı da çocuktan çocuğa değişmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin tuvalet eğitimi konusunda baskıcı tavırlar sergilememeli ve sabırlı olmaları gerekmektedir.
-Tuvalet eğitimi sırasında çocuğunuz mümkün olduğunca bezsiz tutulmalıdır.
-Çocuğunuzu her çaba için ödüllendirin. Bir iltifat ve aynı zamanda fiziksel bir dokunuş veya biraz pekiştirme kullanabilirsiniz (şeker, çikolata, küçük çıkartmalar...).
Tuvalet Eğitiminde Yapılmaması Gerekenler
-Çocuğunuzun kısa sürede öğrenmesini beklemeyin. Bunun yerine, sabırlı ve sakin olarak çocuğunuzu teşvik edin.
-Çocuğunuzun tuvalete gitmesi gerektiğinde, onu tuvalete götürmek için acele etmeyin ve paniğe kapılmayın.
-Çocuğunuza karşı çok agresif olmayın. Çocuğunuzla azarlamak, suçlamak ve cezalandırmak, alay etmek veya çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmak gibi hatalar yapmayın.
-Çocuğunuz başka bir gelişimsel beceri öğrenirken eğitime başlamayın.
-Sık tuvalete gitmemek veya kazaları önlemek için özellikle gün içinde sıvı tüketimini azaltmayın. Bu uygulama çocuğunuzun metabolizmasını etkileyebilir.
-Çocuğunuzun tuvalet eğitimine eğitimine stresli zamanlarda başlamayın.
-Kontrol ve inat için çocuğunuzla kavga etmeyin. Çocuğunuzun kendini kontrol etme ve bireyselleşme arzusuna, ihtiyaçlarına ve duygularına dikkat edin.
-Bu süreç tahmininizden uzun sürse de, geri adım atmayın. Gerilemek hem tekrarı zorlaştırabilir hem de tuvalet konusunda çocuğunuzun kafasını karıştırabilir. Çocuk bezlerini tamamen bırakıyorsanız, arada bir bile olsa yeniden bağlamayın.
-Tuvalet eğitiminde yapılması gereken süreçleri, sırasıyla uygulayın. Çocuğunuz, bir aşamayı tam anlamıyla kavrayana kadar bir sonraki aşamaya geçmeyin
- Unutulmamalıdır ki tuvalet eğitimi uzun ve yavaş bir süreçtir.
Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz