BAŞARIYI ARTTIRMA YOLLARI
Aileleri, çocukları ve öğretmenleri en çok tedirgin eden konulardan biri de çocukların akademik başarılarıdır. Her aile çocuklarının başarılı olduğunu görmek ister.
“Çocuğumun gelecekte başarılı olmasını istiyorum, başarı ne zaman başlar.’’
Başarının gerçekleşmesi, çocuk okula başladığında daha somut bir şekilde görünse de, aslında öğrenme süreci evde anne ve baba ile başlar.
Uyku alışkanlıkları çocukların başarısını etkileyen etkenlerden biridir. Her yetişkin gibi çocuğun da gün içerisinde belli bir miktar uykuya ihtiyacı vardır. Çocukların başarılı olabilmesi için odaklanabilmeleri ve konsantre olabilmeleri için yeterli ve düzenli uykuya ihtiyaçları vardır.
Bir çocuğun başarısını sürdürebilmesi için ev disiplinin ve okul disiplinin birbirini desteklemesi çok önemlidir. Babası çalışma, annesi çalış diyen bir çocuk bocalama yaşar. Bu problemin kendi bildiğini okumasın neden olur ve tutarsız davranışa sebep olur. Bu nedenle başarıyı yakalamak için anne babanın desteği, yemek alışkanlığı, uyku düzeni, uygulanan disiplinler ile birlikte yürütülmesi gerekir.
Çalışma Planları
Bir çocuğun akademik başarısı büyük ölçüde ebeveyne bağlıdır. Öncelikle ailelerin çocuklara öğrenmenin kendileri için neden gerekli olduğunu açıklamaları ve çocukların bunu mantıksal olarak kabul etmeleri gerekir. Bazı çocuklar başarıyı sadece aile onayı olarak görürler. Bu hatalı davranışın aile tarafından düzeltilmesi gerekmektedir.
Haftalık Programlar
Çocuğun başarılı olabilmesi için ne yapacağını, nasıl organize edeceğini bilmesi son derece önemlidir. Aile, çocuğun düzeni sağlamasına mümkün olduğunca yardımcı olmalıdır. Öncelikle çocukların haftalık bir planı olmalıdır. Çocuklar, çalışmalarını, boş zamanlarını ve eğlence aktivitelerini içeren haftalık ve günlük bir program hazırlamalıdır. Bu programa yatma zamanı da dahil edilmelidir. Bu programı hazırlarken çocuğun istek ve ilgileri göz ardı edilmemelidir. Çocukların düzenli ders çalışabilmesi için her ders veya ödev için farklı klasörlerin olması bu konuda önemlidir. Renkli, eğlenceli klasörler çocukların dikkatini çekecek ve ders çalışırken düzenli kalmalarına yardımcı olacaktır.
Ödev Takibi
Bazen çocuklar ödevlerini anlamayabilir ve ödev yapmamayı ya da rastgele ödev yapmayı tercih edebilirler. Ebeveynlere çocuklarının ödevlerini, onları çok fazla rahatsız etmeden her gün kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Çocuk “öğrenmek” kelimesinden nefret ediyor olabilir. Bunun yerine ebeveynler, her gün okuldan eve geldikten sonra çocuklarına bir öğretmen gibi yaklaşarak şöyle diyebilirler: "Evet öğretmenim, bugün ne öğrendiğini bana anlatır mısın, ben de öğrenmek istiyorum.’’ Bu çocukların ilgisini çekecek ve öğrendikleri bilgileri pekiştirecektir.
Çalışma Ortamı
Yetişkinler olarak kendi çalışma ve yaşam alanlarımız kadar çocuklarımızın çalışma alanlarına da özen göstermeliyiz. Odanın sıcaklığı, ışığı ve düzeni çocuğun başarısı için son derece önemli faktörlerdir. Çocukların kendilerini rahat hissettikleri çalışma ortamı her kişi için farklı olduğundan onlara en azından biraz esnek olan bir oda sağlamak gerekir. Çocuklar ışıkları açıp kapatabilir veya sıcaklığı istedikleri gibi ayarlayabilmelidir.
Ebeveynin Bu Konuda Tutumu Ne Olmalıdır?
Çocuk küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerini rol model olarak görmeye başlar. Yani anne ve babasının yaptığı her şey onun için iyidir. Aynı şey çocukların öğrenme disiplini için de geçerlidir. Ebeveynlerin çocuklarının başarısına verdikleri değer onlar için çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun çalıştığı sırada yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek ya da televizyon izlemek onun ilgisinin kaybolmasına neden olacaktır. Ayrıca ebeveynler çocukları ders çalışırken kitap ve gazete okurlarsa çocuklar da olumlu etkilenecektir. Kısacası ebeveynler, öğrenme sürecinde çocuklarının davranışlarına saygı duyduklarını ve değer verdiklerini göstermelidir.
Okulda Başarı
Bir çocuğun akademik başarısı büyük ölçüde öğretmene bağlıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, çocuğun başarısı için öğretmen ve velilerin birlikte çalışması gerekir. Bu nedenle öğretmenlerin mümkün olduğunca her çocukla bireysel çalışmaya dikkat etmesi gerekir. Bir çocuğun okulda en çok ihtiyaç duyduğu şey öğretmenlerinden olumlu ya da olumsuz geri bildirim almaktır. Çocuklara geri bildirim vermek onların motivasyonunu artıracak ve dolayısıyla başarılı olmalarına yardımcı olacaktır.
Sonuç Olarak
Çocuğun başarısızlığına neyin sebep olduğunu veya bu başarısızlığı daha da kötüleştirdiğini değerlendirirken psikolog, aile ve öğretmen birlikte çalışmalıdır. Çocukların kendileri de dahil olmak üzere çocuklara yönelik haftalık planlar yapılmalı ve bu planlara uyulmalıdır. Çocuğun başarılı olması halinde ne tür bir ödül alacağını, ne tür duygusal destek alacağını tartışmak gerekir. Çocuğun ev ortamı ve okul ortamının incelenmesi gerekir ve amaç çocuğun başarısını sağlayacak ortamların oluşturulmasıdır. Performansı artırma ve geçmişteki başarısız çalışmaların izlerine karşı duyarlılığı azaltma yöntemleri de çocukların motivasyonunda gözle görülür bir değişiklik yaratabilir. Kliniğimizde akademik başarıyı, dikkat ve odaklanmayı artıracak programlar uygulamaktayız.
Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz